Uspešan nastup na 6. međunarodnom Sajmu investicija

28. 10. 2011.

Uspešan nastup na 6. međunarodnom Sajmu investicija

RAZVOJNA BANKA VOJVODINE se uspešno predstavila na Sajmu "Investekspo" koji objedinjuje 6. međunarodni sajam investicija i Dane energetike. Otvarajući sajamske manifestacije, predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, napomenuo je da je, od ukupnog broja investicija u Srbiji, 45% realizovano u Vojvodini "jer su opštine i fondovi omogućili stranim kompanijama da posluju stabilno".
- Oporavak privrede je moguć ukoliko dođe znatna količina stranih investicija na naše područje. Pokrajinska Vlada u protekle 4 godine je investirala oko 400 miliona evra uglavnom u njihove infrastrukture na teritoriji Pokrajine i to je ključni faktor privlačenja investicija, ne jednokratna sredstva koja se daju po radnom mestu, nego upravo infrastruktura, tako da nije čudo da od ukupnih količina stranih investicija koje su stigle u Srbiju, oko 45% su na teritoriji Vojvodine. Imali smo priliku i na Sajmu da vidimo i šta to nude razvojni fondovi naše Pokrajine, prvenstveno sa Fondom za razvoj Vojvodine na čelu, i uz učešće Garancijskog fonda, koji su u prethodnim godinama investirali oko 250 miliona evra preko RAZVOJNE BANKE VOJVODINE u našu privredu i u poljoprivredu - rekao je predsednik Pajtić na štandu RAZVOJNE BANKE VOJVODINE nakon otvaranja 6. međunarodnog sajma investicija.

U 2011. godini, RAZVOJNA BANKA VOJVODINE realizuje nekoliko programa, od kojih su najznačajnije kreditne linije za finansiranje izgradnje, adaptacije i opremanja skladišnih kapaciteta, finansiranje razvojnih projekata i finansiranje izvoza i obrtnih sredstava. Individualnim poljoprivrednim proizvođačima dostupne su kreditne linije za kupovinu poljoprivrednog zemljišta i poljoprivredne mehanizacije u saradnji sa pokrajinskim fondovima.

S obzirom na pokazano interesovanje klijenata za ovako koncipirane kreditne proizvode, realno je očekivati da će i u narednom periodu, RAZVOJNA BANKA VOJVODINE nastaviti da akcenat svog poslovanja stavlja na pružanje podrške razvojnim projektima, naročito u segmentu poljoprivrede, kako primarnim poljoprivrednim proizvođačima, tako i svim ostalim učesnicima u agro lancu, prilagođavajući svoju ponudu aktuelnim potrebama i zahtevima privrede. Od RAZVOJNE BANKE VOJVODINE može se očekivati i ubuduće snažan podsticaj razvoju agrara i ruralne infrastrukture, kao jedne od strateški najznačajnijih oblasti za nacionalnu ekonomiju i AP Vojvodinu, uz zadržavanje tržišno orijentisanog opredeljenja, koje garantuje brzinu, neposrednost i efikasnost u pružanju usluga svim našim klijentima.

Takođe, u pripremi je Program podsticaja ekonomskom razvoju namenjen jedinicama lokalne samouprave AP Vojvodine, kroz kreditnu podršku za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda. Stoga možemo najaviti da će jedna od značajnih aktivnosti u 2012. godini biti uspostavljanje saradnje sa opštinama i gradovima AP Vojvodine. Krediti će biti odobravani na osnovu javnog tendera koji u skladu sa zakonskim propisima raspisuje jedinica lokalne samouprave. Prema podacima Agencije za privredne registre, u Vojvodini ima oko 3.600 preduzeća sa učešćem stranog kapitala u njihovoj strukturi. Među njima je i 230 proizvodnih pogona, u kojima je do sada investirano oko 6,3 milijardi evra i zaposleno oko 62.000 ljudi.

Inače, 43 opštine i gradova u Srbiji, potencijalnim stranim investitorima su na Sajmu predstavili 147 projekata, vrednih više od milijardu evra. U strukturi projekata dominiraju izgradnja ili obnova infrastrukture, industrijskih zona, poslovnostambeni objekti, projekti vezani za energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine i izgradnju sportskorekreativnih centara, unapredjenje banjskog i gradskog turizma, radne zone i privrednotehnološki parkovi. A na Sajmu je učestovalo i 10 gradova i opština iz Hrvatske, Rumunije, Republike Srpske i Slovačke, kao i Francuski nacionalni institut.

Ostale vesti

Kompletna lista vesti >